01 kolovoza, 2011

Vrt u kolovozu

 
  U kolovozu srednja mjesečna temperatura zraka u nizinskom dijelu Hrvatske iznosi oko 19,5°C, uz obalu i na otocima oko 23,9°C, a u središnjem planinskom području oko 17,9°C. U nizinskom pojasu u kolovozu može pasti oko 57 l/m² oborina, duž obale i na otocima 49 l/m², u središnjem planinskom dijelu Hrvatske u prosjeku padne oko 100 l/m². Sunce u kolovozu u Zagrebu izlazi oko 6 h, a zalazi oko 20 h. Kao i u srpnju, tijekom dana, kad je vruće i sparno, a temperature mogu biti i više od 30°C, nije preporučljivo raditi u vrtu. Sve poslove, a osobito zalijevanje povrća i cvijeća valja obaviti tijekom jutra ili predvečer. I uvijek neka bude kapica, rubac ili šeširić na glavi.
Radove u vrtu tijekom ljeta mogu ometati i ljetne oluje, pljuskovi i grmljavina.
A naši povrtnjaci su u kolovozu puni povrća. Za berbu dospijevaju rajčice, paprike, patlidžani, krastavci, tikvice, dinje, lubenice, kukuruz šećerac, mahune, korabice, kupus, kelj, blitva, salata, mrkva, peršin, cikla, podzemna koraba, ljetna rotkva, luk, češnjak i drugo. Poslije berbe prazne gredice raščistite, prekopajte, pognojite i pripremite za kasnoljetnu sjetvu i sadnju. Izravno ili na posebnu gredicu za uzgoj presadnica, ovisno o načinu uzgoja pojedine kulture, posijte špinat, blitvu, rotkvice, bijelu repu, salatu, kinesko zelje, pak choi, luk srebrnjak i ozimi kelj, vrtnu krešu, rukolu, kopar, peršin, a potkraj mjeseca, osobito u planinskim krajevima, možete posijati i grašak. Na Jadranu posijte i mrkvu, peršin, ciklu te radič.

Posadite presadnice salate, endivije, radiča, kasne korabice, brokule, poriluka i luka kozjaka. Na Jadranu je vrijeme i za sadnju zimskoga kupusa, kelja i cvjetače. Poslije sadnje sve presadnice dobro zalijte.
U kolovozu možete posijati i raž, pšenicu, zob, ječam, krmne repice, uljanu repicu, uljanu rotkvu i slične usjeve za zelenu gnojidbu, koji obogaćuju tlo humusom i popravljaju njegovu plodnost posebice u portnjaku koji je dugi niz godina gnojen samo mineralnim gnojivima. Predvečer povrće i cvijeće okopavajte i plijevite kako biste sačuvali vlagu u tlu i spriječili korove da procvatu i osjemene se. Dopustite li da sjemenke korova dozru, nećete ih se moći riješiti najmanje pet godina jer dugo ostaju klijavi. Ako u kolovozu vlada suša povrće i cvijeće po potrebi zalijevajte i malčirajte.
Začinsko i ljekovito bilje: timijan, kadulju, čubar, ljupčac, ružmarin, metvicu, matičnjak i slično, režite i sušite u hladu, pa spremite u staklenke. 

U voćnjaku u kolovozu beremo rane sorte jabuka i krušaka, a valjalo bi orezati višnje, ribiz, ogrozd, maline i kupine. Vrijeme je za zelenu rezidbu voćaka, posebice jabuka, jer se time održava uzgojni oblik voćki. U nasadu malina uklonite stare izdanke, a mlade prorijedite. Izdanke kupina vežite uz žicu i prema potrebi prorijedite ih i prikratite. Sve dvogodišnje izdanke koji su ove godine dali rod, te suhe, zakržljale i slomljene grane kupina valja orezati poslije berbe u razini tla. U kolovozu se može obaviti cijepljenje tj. okuliranje na spavajući pup. Ako planirate na jesen posaditi još koju voćku sada valja pripremiti tlo i iskopati jame za sadnju.

U ukrasnom dijelu vrta kao i prošloga mjeseca redovito uklanjajte ocvale cvjetove na ukrasnom grmlju, jednoljetnicama, trajnicama i ostalom cvijeću kako bi što dulje cvalo. Cvjetnjake redovito plijevite da se korov ne osjemeni i samozasije. Visoko cvijeće i penjačice vežite uz oslonac i prikratite ako su neuredne i ako se previše šire. Prema potrebi, ako živica bujno raste, ošišajte je, kao i crnogorično grmlje. Sredinom mjeseca možete saditi ljiljane, a kad minu ljetne vrućine može se početi sa sjetvom travnjaka i sadnjom crnogoričnoga drveća i grmlja, osobito onoga u posudama. U kolovozu možete reznicama razmnožiti vazdazeleno ukrasno grmlje, osobito ako vam se staro osušilo pa treba popuniti prazninu u vrtu koja je time nastala. Dvogodišnje cvijeće koje ste posijali u srpnju pikirajte u lončiće ili na novu gredicu kako bi se razvile što snažnije biljke za jesensku sadnju.

 Prikupljajte zrelo sjeme jednogodišnjega cvijeća i spremite ga u male staklenke ili slične posudice. Pregledajte kompostište pa ako niste dospjeli prošloga mjeseca, premokre otpatke prorahlite i prebacite kako bi se hrpa što brže prozračila i prosušila, osobito ako je neugodna mirisa i okružena rojevima mušica. Ako je presuha, kompostnu hrpu poškropite pa je prebacite kako biste pomiješali suhe otpatke s površine s onima vlažnima sa dna hrpe. Time ćete gujavicama, kukcima i mikroorganizmima omogućili da što brže i bolje razgrade biljnu masu koja će se pretvoriti u kvalitetan kompost ugodna mirisa. 
Tijekom kolovoza ne zaboravite na biljke u posudama na balkonu, na terasi i u kući koje također valja redovito njegovati: redovito uklanjajte ocvale cvjetove pelargonija i ostalih cvjetnica, brišite prašinu s listova fikusa i sličnih biljka vlažnom spužvicom, zalijevajte i po potrebi prignojavajte tekućim gnojivima za ljepšu i obilniju cvatnju i rast. Sredinom kolovoza presadite u svježu zemlju za cvijeće člankoviti kaktus i ciklame i postupno pojačavajte njihovo zalijevanje.
Vrijeme je za razmnožavanje kalanhoje i afričke ljubice reznicama. Odrežite vršne reznice kalanhoje i nekoliko zdravih listova afričke ljubice, uronite ih u hormonski prah za ukorijenjivanje pa popikajte u supstrat za ukorijenjivanje reznica. Kad se ukorijene posadite ih pojedinačno u manje lončiće. Ako idete na godišnji odmor, pobrinite se da netko zalijeva vaše biljke u kući i da malo pripazi na vaš lijepi vrt dok vas nema.