21 kolovoza, 2014

Pupoljka


Na suhu siromašnu pjeskovitu tlu, na kojem zahtjevnije biljke ne uspijevaju baš najbolje, izvrsno se snalazi pupoljka ili pupoljica, lat. Oenothera fruticosa subsp. glauca, ranije poznata, osobito u starijoj cvjećarskoj literaturi, pod botaničkim imenom O. tetragona, veoma skromna niska zeljasta trajnica iz porodice pupoljki, lat Onagraceae, podrijetlom iz Sjeverne Amerike. Vjeruje se da većina ukrasnih kultivara, kao lady brookborough, sonnenwende, youngii, highlights, yellow river i drugi, koji se uzgajaju na cvjetnim gredicama u vrtovima, potječu baš od ove podvrste. Na glinovitim teškim i vlažnim tlima pupoljica ne uspijeva dobro, a u sjenovitim dijelovima vrta ta se nezahtjevna trajnica poprilično izduži. Stoga su za nju najpovoljnije cvjetne gredice izložene izravnom suncu cijeli dan odnosno više od 6 sati. U svibnju i lipnju iz njezinih se uz tlo priljubljenih crvenkastih lisnih rozeta izdižu cvjetne stapke visoke 30-40 cm s crvenkastim duguljastim cvjetnim pupovima. Iz njih se razvijaju veliki izrazito žarkožuti svilenkasti zdjeličasti cvjetovi koji privlače pčele, leptire i ptičice. Slično djeluju i na vrtlarice i vrtlare: kad prolazite vrtom, tako se ističu i privlače vas da ih jednostavno morate pogledati. A kad pogledate samo jedan cvijet, imate osjećaj da gledate malo žarko sunašce.
Pupoljka na cvjetnoj gredici danima obilno cvate, predvečer ugodno miriši, a cvjetovi promjera 3 - 4 cm noću se te za oblačna i kišovita vremena zatvaraju.

Pretkraj ljeta dozrijevaju plodići, do jeseni se nadzemni dio biljke osuši, a iz vriježa, djelomično nadzemnih, a djelomično podzemnih stabljika, razvijaju se niske guste crvenkaste lisne rozete s korijenom. U rujnu osušene cvjetne stapke odrežite u razini sa zemljom, a lisne rozete će prezimiti. U proljeće suvišne rozete pažljivo počupajte. Ne budete li redovito prorijeđivali novonastale lisne rozete, oblikovat će se pregusta skupina koja može djelovati poprilično neuredno. Premda se može razmnožiti i sjetvom sjemenčica u jesen i ukorjenjivanjem vršnih zelenih reznica u proljeće, pupoljku, tu pomalo neobičnu višegodišnju biljku, najjednostavnije je razmnožiti dijeljenjem lisnih rozeta s korijenom. U tom sam obliku i ja dobila ovu zanimljivu biljčicu i posadila je na sunčanu gredicu, u dijelu vrta izloženom suncu gotovo cijeli dan, gdje dostiže visinu  od 30 cm i obilno cvate.  
Poslije cvatnje, pupoljka - u Americi poznata pod nazivom sundrops - nije baš privlačna pa to nije biljka za prednji vrt. No uz povrtnjak, na sunčanoj gredici iza kuće, pupoljka u kasno proljeće, kad se iznad lišća pojave cvjetovi, doista može uljepšati svako dvorište i kao magnet privući pčelice, leptire i ptičice.