16 lipnja, 2011

Crnjika

 Crnjika, lat. Nigella damascena, u nekim našim krajevima znana i pod nazivima čupava kata i mačkov brk, dražesna je jednogodišnja starinska biljka iz porodice žabnjaka, visoka oko 40 cm, s nježnim fino izrezuckanim svijetlozelenim lišćem iz kojeg od svibnja do rujna izviruju neobični nebesko plavi, ružičasti, bijeli ili žućkasti cvjetovi. Potječe sa Sredozemlja, a u vrtovima se uzgaja od 16. st.
Veoma je skromna, pa uspijeva i na manje plodnom, ali dobro odvodnjenom vrtnom tlu, na suncu ili u polusjeni. Tlo na kojem ćete je uzgajati ne gnojite preobilno jer tada bujno raste lišće na uštrb cvjetova.

Ako posijete nigelu u rano proljeće, cvjetovi se pojavljuju na početku ljeta i svaka biljka cvate oko 8 tjedana. Cvatnja se na gredici produžuje do jeseni, posijete li sitne crne sjemenke svaka tri tjedna od ranoga proljeća do ranoga ljeta. Crnjikini cvjetovi se mogu sušiti, pa rabiti za cvjetne kitice, kao i neobični suhi mjehurasti plodovi što kad dozru pobijele. Pri vrhu su otvoreni pa zrele sjemenke ispadaju i čupava se kata samozasijava.
Sjemenke prezime i mlade biljčice niknu veoma rano u proljeće. Samo ih valja prorijediti na razmak 20 cm i umjereno pognojiti kompostom.
Stoga, nemate li još zgodnu crnjiku u svom vrtu, ne čekajte proljeće iduće godine da biste je zasijali.
Uspijete li nabaviti sjeme, posijte ga u jesen ili zimi, kako bi mačkov brk niknuo rano sljedeće proljeće i u vrt unio svježe nebesko plavetnilo.