03 travnja, 2014

Sutera ili bakopa

Prije nekoliko godina, kad sam kupovala flance cvijeća, za oko mi je zapela jedna zgodna biljčica koju nikad prije nisam vidjela. Bila je to sutera, lat. Sutera cordata, poznata i pod nazivom bakopa, nježna puzava trajnica podrijetlom iz južne Afrike, romboidno-ovalnih ili gotovo srcolikih sitnih nasuprotnih listića. Uzgajati se može u balkonskim sandučićima, visećim košaricama i u vrtovima na cvjetnim gredicama. Ta privlačna biljka s nježnim bijelim, plavkastim, ružičastim te ljubičastim cvjetićima s pet latica, svojim puzavim stabljikama oblikuje niski okrugli prekrivač promjera oko 30 cm,  što nikad nije viši od 10-15 cm. Stoga je sutera idealna biljka za popunjavanje šupljina među višim biljkama i u posudama i u vrtu. Omekšava i zgušnjava posađeno bilje, popunjava praznine na gredicama, prelijeva se preko ruba posuda i skriva njezine oštre rubove. Osobito lijepo pristaje uza stabalca koja rastu u loncima jer prekriva zemlju oko debla. Bilo u loncu ili na cvjetnoj gredici, na sunčanim položajima uz bakopu dobro uspijevaju kao susjedne biljke viseće petunije i pelargonije, a u polusjeni nedirak.
Lijepa i nježna sutera najbolje uspijeva u plodnoj, stalno umjereno vlažnoj zemlji, na suncu ili u polusjeni. Osobito joj pogoduje jutarnje sunce i popodnevna sjena jer tada cijelo ljeto neumorno cvate. Zalijevajte je redovito i gnojite gnojivom za cvatuće bilje s dovoljno dušika i željeza, osobito u vrućim ljetnim danima, kako bi neprestano cvala. Ako nema dovoljno vlage, biljka će odbaciti cvjetiće. Stoga pazite da se zemlje u loncima između dva zalijevanja nikad ne zasuši.
U hladnijem dijelu godine, pogotovu ako je uzgajate u sjeni, pazite da je ne zalijete previše, da ne istrune.
Sutera u našim kopnenim krajevima ne može preživjeti zimu na otvorenom jer se smrzava pri temperaturi nižoj od -2°C, no u jadranskom području, osobito na zaklonjenim mjestima i zimi može ostati u vrtu. Razmnožava se sjemenom i reznicama, koje se pri temperaturi 18-20°C ukorijene za 6 - 12 tjedana.