01 prosinca, 2011

Vrt u prosincu

 U prosincu srednja mjesečna temperatura zraka u nizinskom dijelu Hrvatske iznosi oko 0,6°C , uz jadransku obalu i na otocima ugodnih 8,8°C, a u središnjem planinskom području 1,2°C. U Zagrebu i Osijeku srednja mjesečna temperatura je 0,8°C, a na otoku Hvaru 10,7°C. Prosječna mjesečna količina oborina u središnjem planinskom području kreće se oko 142 l/m², u nizinskom dijelu Hrvatske padne oko 60 l/m², a uz obalu i na otocima oko 116 l/m². Na početku prosinca sunce u Zagrebu izlazi oko 07 h 20 min, a zalazi oko 16 h 14 min. Potkraj mjeseca izlazi u 7 h 31 min, a zalazi u 16 h 21 min.
Meteorolozi iz DHMZ-a predviđaju da će na početku prosinca biti uglavnom promjenljivo oblačno s kraćim sunčanim razdobljima, a potom oblačnije, maglovito i povremeno s kišom. Minimalne vrijednosti temperature zraka bit će u granicama od -1°C do 4°C. U prvim danima prosinca očekuju se maksimalne temperature zraka od 11°C, a kasnije će biti oko 4°C. Maksimalna relativna vlaga zraka iznosit će do 100%, a minimalna oko 75%. Meteorolozi također očekuju da će srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine biti od 3°C do 6°C. Sunce bi prosječno dnevno moglo sjati oko 2 sata. Na početku prosinca očekuju se za ovo doba godine djelomično povoljni uvjeti za obavljanje zakašnjelih radova u vrtu, a nakon toga uvjeti za radove će biti uglavnom nepovoljni. 

Premda smo većinu ovogodišnjega uroda već pobrali te zamrznuli ili uskladištili, i u prosincu u korisnom dijelu vrta ima još poslova koje valja obaviti.
Ako tlo nije smrznuto i prekriveno snijegom, u povrtnjacima u unutrašnjosti berite zimsku rotkvu, podzemnu korabu, kelj, kelj pupčar, matovilac, blitvu, poriluk i hren, a u jadranskom području i mrkvu, peršin, pastrnjak, celer, endiviju, radič, špinat, raštiku, cvjetaču i kupus.
Budu li temperature mnogo niže od 0°C, a ne bude li snijega, povrće, osobito peršin, blitvu, matovilac, te začinsko bilje kao kadulju i timijan, zaštitite grančicama jelovine, slamom ili netkanom folijom.
Redovito prozračujte jame, trapove i spremišta s povrćem, a svaki put kad vadite ono što vam je potrebno, ostalo povrće pregledajte kako biste na vrijeme odstranili ono natrulo.
U povrtnjacima na jadranskim otocima i u priobalju u prosincu posijte grašak i bob. U hladnijim jadranskim krajevima, u kojima je moguć jači mraz, zagrnite korjenasto povrće, a tunele s ozimim povrćem prozračite. Za hladna ih vremena zatvarajte, a povrće u njima povremeno okopajte.
Ako tlo ne bude smrznuto te ako ste iskopali jame, a niste stigli obaviti sadnju u studenom, u prosincu možete posaditi voćke, ukrasno drveće i grmlje. Lijepi dani su pogodni i za prorjeđivanje krošnji starijih voćaka i ukrasna grmlja. Debla mladih voćaka zaštitite od divljači žičanim navlakama, a debla voćaka obijelite vapnenom pastom kako biste spriječili pucanje kore. Stabla sa svijetlom i glatkom korom od koje se odbijaju sunčeve zrake, zimi manje stradaju od mraza jer se deblo sporije zagrijava. 
Jabuke, dunje, kruške i slično voće koje čuvate u podrumima redovito svaki tjedan pregledajte i odvojite natrulo. Ako imate još mnogo voća, a skladište u kojem ga čuvate nije dovoljno hladno i vlažno, dio plodova zaledite ili preradite u kompote i marmelade.
U ukrasnom dijelu vrta u prosincu ima nešto manje posla. Osjetljivo ukrasno grmlje i grmolike ruže zaštitite od smrzavice debelim slojem komposta, a polugrmove i osjetljive trajnice dodatno zaštitite prekrivanjem tla oko njih i što debljim slojem lišća. 
Krošnje ruža stablašica i mjesto cijepljenja omotajte dvostrukom propusnom agril folijom ili jutenom vrećom napunjenom slamom ili suhim lišćem - ne plastičnim vrećama ili ceradama jer takvi materijali mogu povećati vlažnost i prouzročiti truljenje grančica. Kako biste lakše omotali krošnju, grane prije toga lagano učvrstite špagom, a nakon omatanja foliju ili vreću zavežite ispod mjesta cijepljenja.   
Jak vjetar i snijeg koji bi mogao pasti tijekom prosinca mogao bi oštetiti ili polomiti predugačke grane osjetljiva ukrasna drveća; lagano ih privežite ili odrežite što prije i to tako da najprije granu prepilite do pola odozdo, a potom je do kraja odrežete odozgo. Režete li samo odozgo, donji dio grane se s dijelom kore može nepravilno odlomiti. Rane uvijek premažite voćarskim voskom ili zaštitnom pastom. 
Mirne i sunčane prosinačke dane iskoristite za popravljanje alata i vrtlarskog pribora. Operite i pospremite sve kantice, sandučiće, posudice i lončiće za uzgoj presadnica – neka sve spremno čeka novu vrtlarsku sezonu. 

Biljke u posudama koje ljeti ukrašavaju naše balkone i terase, a zimu provode u kući, redovito pregledavajte, uklanjajte osušene listove, povremeno zalijte, ali ne preobilno. Prostorije u kojima su smještene provjetravajte u danima kad temperatura na otvorenom nije niža od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva. Većina kućnih biljaka u prosincu miruje; zalijevajte ih oskudno i redovito brišite prašinu s listova. No možda će vas cvatnjom razveseliti božićna zvijezda, ciklame, sobni jaglaci ili božićni kaktus. Kako bi što duže cvali, redovito ih zalijevajte i prihranjujte tekućim mineralnim gnojivima za cvatuće bilje. Želite li potaknuti zumbule i amarilis na cvatnju u kući, posadite ih do sredine mjeseca.
Početkom mjeseca, na sv. Barbaru, odrežite nekoliko grančica jabuke, breze, lijeske, trešnje, šljive ili forzicije, položite ih preko noći u toplu vodu, pa sutradan stavite u vazu. Smjestite ih u toplu prostoriju i svaki im drugi dan promijenite vodu. 
Posijte i božićnu pšenicu u ukrasne keramičke posude, pa će i one, kao i Barbarine grančice koje bi do Božića trebale procvasti, uz ostale ukrase doprinijeti blagdanskom ugođaju.