20 siječnja, 2011

Jaglaci u lončićima


Neki dan, dok sam bila u šetnji – iskoristila sam dan kad nije bilo puno snijega da bar malo protegnem noge - ugledala sam u izlogu cvjećarnice jaglace, lat. Primula sp. Predivni bijeli, žuti, narančasti, ružičasti i zagasito ljubičasti rascvjetali jastučići iznad zelenih lisnih rozeta razvedrili su mi tmuran zimski dan i, premda je vrt još pod snijegom, podsjetili me da će zima ipak doći svome kraju i da će čim zatopli i jaglaci u cvjetnjaku podići svoje nježne žute cvjetiće.
Ako ste i vi kupili nekoliko jaglaca u lončićima, imajte na umu da obični jaglaci nisu kućne biljke i da ne mogu dugo uspijevati u toplim sobama. Stoga ih, želite li da lijepo cvatu i u kući, smjestite u što svjetliju prostoriju u kojoj temperatura nije viša od 10 do 15°C. Zalijevajte ih umjereno, ali često i redovito, tako da listovi i cvjetovi nikad ne polegnu, ali pazite da u podlošku ne stoji voda, kako korijenova bala ne bi bila premokra. Uklanjate li ocvale cvjetiće čim povenu, jaglaci mogu još neko vrijeme cvasti. 

Kad s
e više ne budu pojavljivali cvjetovi, rozete jaglaca posadite u vrt, na cvjetnu gredicu u djelomičnoj sjeni, uz rub vrtne staze ili među nisko ukrasno grmlje i drveće. Jaglaci su zeljaste trajnice s djelomično vazdazelenim listovima, pa će u vrtu uspijevati nekoliko godina. Cvjetovi možda neće biti tako raskošni kao ovi u lončićima, ali će vas skromni jaglaci u vrtu svakoga proljeća nanovo razveseliti. 
Pogoduje im propusno humozno tlo obogaćeno zrelim stajskim gnojem ili kompostom. Svakoga proljeća tlo oko lisnih rozeta obložite grubim kompostom, usitnjenim grančicama ili mljevenom korom drveća što će biljke ljeti štititi od vrućine i sprječavati isušivanje tla. Poslije cvatnje uklonite sve osušene cvjetove i listove, posebice one zaražene hrđom – nikad ne sadite jaglace uz turske karamfile, zajčeke, pelargonije, sljez i krizanteme na kojima se  hrđa također može pojaviti – kako bi biljčice i dalje bile uredne i dekorativne. Kad rozete postanu sitne i preguste, jaglace izvadite, razdijelite ih i ponovo posadite na razmak od 15 cm, pazeći da krune rozeta budu u razini sa zemljom.