29 rujna, 2011

Bergenija



Prije nekoliko godina posadila sam ispred patuljastih četinjača u prednjem dijelu vrta desetak sadnica bergenije, lat. Bergenia sp., otporne zeljaste trajnice iz porodice kamenika. Njeni okruglasti do srcoliki, veliki vazdazeleni kožasti listovi valovita ili nazubljena ruba, duljine i širine oko 25 cm, uljepšavaju naše vrtove tijekom cijele godine. Smješteni su na kratkim peteljkama koje izbijaju iz debela tamnosmeđa podanka što se širi u razini sa zemljom te oblikuju niske rahle busene visoke 30–45 cm. Najčešće su sjajnozeleni, no zimi mogu poprimiti brončanosmeđu ili crvenkastogrimiznu boju. Kasno zimi i u rano proljeće iz njih se izdižu veliki grozdasti cvatovi s blijedoružičastim, tamnoružičastim ili bijelim zvonolikim cvjetićima.
Bergenija, poznata i pod nazivom slonovo uho, jedna je od rijetkih biljaka koje uspijevaju u suhoj sjeni, pa je idealna za prekrivanje tla ispod listopadnog drveća i velikoga grmlja. Pogodna je i za kamenite vrtove, i na suncu i u sjeni, te za ukrašavanje grobova, obrubljivanje staza i cvjetnih gredica. Sjajnozeleni bergenijini listovi izvrsni su i za cvjetne aranžmane. Dobro uspijeva i na vlažnim terenima uz ribnjake, jezerca i potočiće, a njeno veliko široko lišće čini gust nepropusan prekrivač koji sprječava nicanje korova.


Kako potječe iz hladnih područja istočne i središnje Azije, od Altajskoga gorja i Sibira do Mongolije, s oštrom kontinentalnom klimom, ta skromna trajnica malih zahtjeva, odlično podnosi i hladnoću i vrućinu. U krajevima s hladnom klimom sadimo je na suncu, a u područjima s toplom klimom bolje uspijeva u sjeni. Tlo za bergeniju neka bude pjeskovito, propusno, umjereno plodno i vlažno. Ljeti je povremeno zalijte ako je suša, no ne preobilno, jer na vlažnim tlima listovi posvijetle. U kasnu jesen ili u rano proljeće odrežite sve osušene listove koji nagrđuju cvjetnu gredicu. Za cvatnje u proljeće redovito uklanjajte ocvale cvatove kako biste potaknuli nastanak novih i produljili cvatnju sve do svibnja. U rano proljeće svake godine oko biljke razaspite oko 5 cm debeo sloj komposta, plitko ga ukopajte pa tlo prekrijte desetak centimetara debelom organskom zastirkom, npr. od usitnjena lišća, tankih grančica i trave.



Kad biljke postanu preguste i djeluju neuredno, a podanci i listovi počnu se izdizati, bergeniju u jesen ili na proljeće nakon cvatnje izvadite, grumene razdijelite i nanovo posadite kako bi se pomladila. I ja sam to nedavno učinila te posadila niz bergenija u prvi red novoga cvjetnjaka, ispred hosta i tulipana.
Bergeniju možete razmnožiti i sjemenom, koje valja posijati od veljače do svibnja u plitke sjetvene posudice za uzgoj presadnica. Do nicanja posudicu stavite u čistu plastičnu vrećicu. Pri temperaturi 18-20°C biljke niču za 14-60 dana. Kad budu dovoljno velike da ih možete hvatati prstima, presadite ih u lončiće promjera 8 cm i uzgajajte dalje na prohladnu dobro osvijetljenu mjestu. Na željeno mjesto u vrtu posadite ih kada dovoljno narastu, u jesen ili u proljeće na razmak 30 - 40 cm.
Rodu Bergenia pripada nekoliko vrsta, a u vrtovima su kao ukrasne biljke najčešće Bergenia cordifolia, B. crassifolia i B. purpurascens te njihovi brojni vrtni ukrasni hibridi, nastali u posljednjih stotinjak godina.