18 veljače, 2024

Gomoljaste begonije


 Nema mnogo biljaka koje se ljepotom cvjetova mogu natjecati s gomoljastim begonijama, lat. Begonia tuberhybrida, vrtnim cvjetnim kraljicama. Meni su posebno drage bile ove žarko žute koje su nekoliko godina cvale na mom balkonu ispod fikusa i avokada, pokraj mojih malih dragih kaktusa. Od lipnja do listopada one uljepšavaju vrt, terasu ili balkon svojim prekrasnim velikim jednostavnim ili punim, bradatim, kovrčastim ili resastim cvjetovima što nalikuju na kamelije, ruže ili karamfile. Potkraj veljače ili u ožujku razmnožite njihove tamnosmeđe gomolje promjera 2,5 – 5 cm i potaknite ih na razvitak. Budete li ih nabavili ili ako ih već imate, izvadite ih iz treseta ili pijeska u kojemu su prezimjeli i razrežite na nekoliko dijelova tako da na svakom ostane nekoliko pupova. Položite ih u plitki drveni ili plastični sandučić na vlažnu zemlju za cvijeće, pa ostavite na svijetlu mjestu pri temperaturi 18 – 21ºC. Kad se pojave izbojci gomolje presadite u lonce ili balkonske posude za cvijeće i posve ih prekrijte supstratom. Za lijepa vremena iznosite ih na otvoreno, na sjenovito mjesto na balkonu ili terasi, a za mraza sklanjajte u kuću. Budući da su vrlo osjetljive na niske temperature, na stalno mjesto u vrtu ili na balkonu možete ih u našim kopnenim krajevima posaditi tek poslije 15. svibnja. Biljke mogu biti visoke 30 – 50 cm pa ih valja posaditi na razmak od 30 cm ili pojedinačno u prikladne lončiće i posude. Tijekom ljeta sitnije ženske cvjetove s tučkom što rastu ispod raskošnijih muških cvjetova otkidajte dok su još mali pa će begonije dulje cvasti. Latice gomoljastih begonija su jestive, pa nježnim svijetlim bojama i ugodnim limunskokiselkastim voćnim okusom obogaćuju i uljepšavaju povrtne i voćne ljetne salate. No valja ih jesti samo u malim količinama, jer sadržavaju oksalnu kiselinu te se ne preporučuju osobama koje pate od reumatizma i bubrežnih bolesti.
Gomoljaste begonije najbolje uspijevaju na zaštićenu mjestu, u polusjeni ili hladovini, a ne na izravnu suncu koje može spržiti lišće i cvjetove. Pogoduje im propusno vlažno tlo bogato humusom. Zalijevajte ih ujutro, osobito za vrelih ljetnih dana, da na lišću ne bi nastale ožegotine. Na suncu ili u laganoj sjeni lijepe begonije će cvasti sve do prvih jesenskih mrazova.
U jesen, kad lišće počne žutjeti, prestanite ih zalijevati, a kad posve požuti, gomolje na gredicama iskopajte sa što više zemlje; one iz lončića i sandučića izvadite, odrežite stabljike 7 cm iznad tla pa ih ostavite na suncu nekoliko dana da se osuše. Gomolje složite u sandučić sa suhim pijeskom ili tresetom i odložite u mračnu, suhu i zračnu prostoriju u kojoj temperatura mora biti 4-10°C. Tako neka prezime do kraja veljače ili početka ožujka, kada ih valja ponovno posaditi u lončiće u zaštićenu prostoru i potaknuti na novi rast.
Gomoljaste begonije su višegodišnje biljke pa će dugi niz godina uz pravilnu njegu svakog ljeta nanovo izazivati naše divljenje.