01 travnja, 2010

Korabica



Sjemenke korabice
Jedna od prvih povrćarskih kultura koju sam posijala u svom povrtnjaku bila je korabica. Dok se kupus, kelj, cvjetača i ostale kupusnjače uzgajaju zbog pupova, lišća ili cvatova, korabicu, lat. Brassica oleracea var. gongylodes, uzgajamo zbog zadebljale stabljike. Najbolje uspjeva na pjeskovito-ilovastim, toplim, propusnim tlima neutralne reakcije koja su prethodne godine bila pognojena stajskim gnojem. Slabije plodna tla prije sjetve pognojite i s 80 g/m2 mineralnoga gnojiva s većim udjelom fosfora i kalija, npr. florinom 1 ili florinom 5. Rane sorte narastu za upotrebu za deset do 15 tjedana, a kasne za 15 do 20 tjedana.
Uzgoj je jednostavan pa korabicu sijemo cijele godine, bilo u zaštićenim prostorima bilo na otvorenom. Za ranu potrošnju rano u proljeće, tijekom veljače i ožujka,  uzgajamo presadnice ranih sorata u klijalištu, a na gredice ih presađujemo u ožujku i travnju. Nakon toga od početka travnja sve do kolovoza korabicu sijemo na otvorenom, bilo izravno na gredicu za uzgoj kupusnjača bilo na posebnu gredicu za uzgoj presadnica. Kad se razviju 3-4 prava lista, presadnice posadite na mjesto uzgoja na razmak od 25 cm. Dok se ostale zeljarice smiju posaditi i malo dublje, korabicu posadite tako da mjesto razvitka "jabučice" ne bude tik iznad tla nego malo više. Uzgajate li ih izravnom sjetvom, kad naraste nekoliko listova, korabice prorijedite, a mlado lišće utrošite kao dodatak juhama, varivo ili salatu. Korabicu možete uspjelo uzgajati i u planinskom području pa u ljetnoj sezoni i ondje možete dobiti dvije do tri berbe. 

Za vegetacije korabice dva do tri puta okopajte i redovito zalijevajte kako ne bi odrvenjele. Pazite da se "jabučice" za uzgoja ne raspucaju. To se događa ako ih predugo uzgajate, ako u tlu ima previše vlage, ako je tlo presuho i ako u zraku ima premalo vlage. Jabučice se raspucaju i zbog mehaničke ozljede stabljike ili ako nakon duge suše iznenada padne obilna kiša. Osim toga korabice će pucati ako ih zalijevate u prevelikim razmacima. Ljeti, osobito ako je jako vruće, korabice brzo odrvene, postanu vlaknaste, rubene, oštra su ljutkasta okusa i nisu ukusne za jelo. Stoga ih sijte svaka tri do četiri tjedna kako biste stalno imali svježe mlade korabice.
Za jesensku i zimsku potrošnju u lipnju i srpnju sijte kasne sorte, primjerice bijeli golijat, presadite ih u kolovozu i u rujnu pa će za berbu dospijeti u rujnu, listopadu i studenom.
Svježa korabica u 100 g sadržava 2,6 g šećera, 3,6 g vlakana, 0,1 g masnoća, 1,7 g bjelančevina, 91 g vode, vitamine i minerale. Jedite ih kao salatu, svježe naribane, same ili pomiješane s mrkvom, bijelom ili žutom repom i drugim korjenastim i lisnatim povrćem, začinjene limunom ili jabučnim octom.